Τα επαγγέλματα του τομέα χαρακτηρίζονται από ευστροφία, κριτική ικανότητα, πολύ καλή αντίληψη του χώρου και του όγκου,τεχνική αντίληψη, δυνατότητα εντοπισμού και επιλογής μεταξύ εναλλακτικών λύσεων, μαθηματική και υπολογιστική ικανότητα, ευκολία στη χρήση πινάκων και κανονισμών, εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και με την αγορά εργασίας στον τομέα των δομικών υλικών, γνώση των υλικών και των νέων τεχνικών εφαρμογών, όπως τα γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ) που αποτελούν μια όλο και περισσότερο εφαρμοζόμενη, από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, τεχνολογία αιχμής με πάρα πολλές εφαρμογές.
Χρειάζονται, επίσης, ηγετικές ικανότητες και ικανότητα διοίκησης προσωπικού για τις δραστηριότητες κατασκευής ή επίβλεψης των έργων. Προϋποθέτουν τέλος περιβαλλοντική ευαισθησία και ενδιαφέρον για το δομημένο περιβάλλον.
Στη Β΄ τάξη λειτουργεί ο Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού ο οποίος στην Γ’ Τάξη οδηγεί στην Ειδικότητα:
αποτελεί το ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, δηλαδή τα κτίρια όλων των κατηγοριών (κατοικίες, ειδικά κτίρια κ.λπ.) καθώς και όλα τα έργα υποδομής (δρόμοι, γέφυρες, σήραγγες, μετρό κ.λπ.), έργα άμεσα εξαρτημένα με την ανάπτυξη της χώρας.
Ο Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού εκσυγχρονίστηκε σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις στα Τεχνικά Έργα.
Με την εισαγωγή (πριν 2 χρόνια) της Γεωπληροφορικής στο πρόγραμμα σπουδών του Τομέα, (με την εκμάθηση της Ψηφιακής Χαρτογραφίας στη Β΄ τάξη και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) στη Γ΄ τάξη, των νέων τεχνολογιών αιχμής), δίνεται η δυνατότητα στους απόφοιτους να βρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε Oργανισμούς Tοπικής Aυτοδιοίκησης (OTA) και ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τι είναι η νέα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΧΜΗΣ της Γεωπληροφορικής και των συστημάτων G.I.S.:
Σε ένα ασφυκτικά δομημένο και “κακό” περιβάλλον που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των Ελληνικών πόλεων, όπου κατοικεί πάνω από το 50% του πληθυσμού, η εύρεση τρόπων για τη βελτίωσή του έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
Η ευαισθητοποίηση κι εκπαίδευση των μαθητών μας σε θέματα όπως των αστικών αναπλάσεων, της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ενημερωμένοι σε ότι νέο υπάρχει στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Μέσα από τα μαθήματα αλλά και εξωδιδακτικά προγράμματα, οι μαθητές μας εκπαιδεύονται και κάνουν προτάσεις για την βελτίωση του Δομημένου Περιβάλλοντος.
Η ειδικότητα Σχεδιαστών Δομικών ΄Εργων και Γεωπληροφορικής δίνει προτεραιότητα στο σχέδιο, 11 ώρες στη Β’ και 11 ώρες στη Γ΄ τάξη ως απαραίτητη δεξιότητα των αποφοίτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές που έχουν κλίση στο σχέδιο (κι απεχθάνονται την αποστήθιση), να περάσουν αρκετές ώρες ευχάριστης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, ενώ τους εξασφαλίζει εύκολα μόρια για τις Εισαγωγικές Πανελλαδικές Εξετάσεις, αφού το ένα μάθημα ειδικότητας στο οποίο εξετάζονται είναι το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο.
Δείτε εδώ τα βιβλία που διδάσκονται στον τομέα, και μπορείτε να τα κατεβάσετε σε ψηφιακή μορφή.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Στοιχεία επικοινωνίας