Ένας τομέας που καλλιεργεί την αισθητική αντίληψη & τη δημιουργικότητα.
Το σύνολο των μαθημάτων και δραστηριοτήτων του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών αποσκοπούν στην εφαρμογή της αισθητικής και της λειτουργικότητας σε δημιουργίες που έχουν άμεση χρήση στη ζωή μας (μια αφίσα, ένας χώρος, μια βιτρίνα, ένα εξώφυλλο….).
*DESIGΝ : «Είναι αυτό που συνδέει την δημιουργικότητα και την καινοτομία. Σχηματίζει τις ιδέες σε πρακτικές και ελκυστικές προτάσεις για χρήστες και καταναλωτές. Το design μπορεί να περιγραφεί ως η δημιουργικότητα που αναπτύσσεται για ένα συγκεκριμένο σκοπό.» (Design Council UK ,2005)
Αξίζει να αναφέρουμε οτι το σχολείο μας είναι το μοναδικό τόσο στη πόλη, οσο και στο νομό,
που παρέχει σπουδές στο τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών δραστηριοποιείται πλέον των είκοσι ετών, με δύο ειδικότητες:
Γραφικών Τεχνών και Σχεδιασμού-Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων.
Απο το 2015 προσπαθεί να εντάξει στο δυναμικό του και μια τρίτη ειδικότητα,
της Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.
Ο τομέας παρουσιάζεται στις επόμενες σελίδες που αφορούν τις ειδικότητες του, με πληθώρα μαθητικών εργασιών και έντονη δράση και συμμετοχή στις εκδηλώσεις της πόλης.
Νέοι με φαντασία, δημιουργικότητα, επινοητικότητα, καλλιτεχνικές δεξιότητες και κριτική σκέψη θα μπορούν να εξετάσουν την προοπτική σταδιοδρομίας στις ειδικότητες του τομέα του Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Ειδικότητα: Γραφικών Τεχνών
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Γραφικών Τεχνών
ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την εκτέλεση βασικών σχεδιαστικών γραφιστικών εργασιών υπό την καθοδήγηση ενός πτυχιούχου γραφίστα και μπορεί να εργαστεί σε επιχειρήσεις, σε οργανισμούς και βιομηχανίες που ασχολούνται με τον σχεδιασμό (design) γραφιστικών εργασιών, στη διαφήμιση, στις εκδόσεις και εκτυπώσεις, στα μέσα έντυπης και ηλεκτρονικής επικοινωνίας καθώς και σε κρατικούς δημόσιους οργανισμούς.
Ειδικότητα: Σχεδιασμού - Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων
Η συγκεκριμένη ειδικότητα αφορά στη διαμόρφωση υπαρχόντων χώρων με χρησιμοποίηση επίπλων, αντικειμένων και υλικών, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η λειτουργική και αισθητική αρτιότητα του χώρου.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων μπορεί να εργάζεται αρχικά ως βοηθός και στη συνέχεια, μετά την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, ως τεχνίτης σε οργανωμένους επαγγελματικούς χώρους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.
Όσοι επιλέγουν τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, παρακολουθούν
στην Α΄τάξη 2 ώρες ενα μάθημα επιλογής σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο του Τομέα, στη Β’ τάξη παρακολουθούν 23 ώρες μαθημάτων Τομέα και 12 ώρες μαθημάτων Γενικής Παιδείας ανά εβδομάδα, και στη συνέχεια
στη Γ’ τάξη, αφού επιλέξουν μία από τις 2 Ειδικότητες που παρέχει ο Τομέας, παρακολουθούν 23 ώρες μαθημάτων Ειδικότητας.
Δείτε τις:
Δράσεις του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών
Πρόγραμμα Β΄Τάξης
I. Μαθήματα Γενικής Παιδείας
II. Μαθήματα Τομέα
1: Oι μαθητές διδάσκονται ένα από τα παρακάτω εργαστηριακά μαθήματα, ανάλογα με την εργαστηριακή υποδομή του αντίστοιχου Ε.Κ. ή του Σ.Ε. του ΕΠΑ.Λ. και τις ειδικότητες του Τομέα που λειτουργούν στο αντίστοιχο ΕΠΑ.Λ.:
Διδασκόμενα Βιβλία
Δείτε εδώ τα βιβλία που διδάσκονται στον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών,καθώς και ποια από αυτά πρέπει να διατηρούν οι μαθητές για τις επόμενες τάξεις.
Μπορείτε να τα κατεβάσετε και σε ψηφιακή μορφή απο εδώ.
Δείτε το σύντομο βίντεο απο την έκθεση "Το ΕΠΑ.Λ. δημιουργεί". Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Στοιχεία επικοινωνίας