Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Ζωϊκής Παραγωγής ειδικεύεται στη λειτουργία, διαχείριση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων, στην κατανόηση διαφόρων συστημάτων εκτροφής των κατά κλάδο εκτρεφόμενων ειδών, στην εφαρμογή προϋποθέσεων για οικολογική – βιολογική εκτροφή κατά κλάδο ζωικής παραγωγής, στην εφαρμογή βασικών αρχών και εργασιών μεταποίησης των ζωικών προϊόντων όπως και βασικών αρχών υγιεινής και πρωτογενούς υγειονομικής περίθαλψης.
Αντικείμενο Σπουδών
Ο μαθητής της ειδικότητας του Τεχνικού Ζωικής Παραγωγής αναμένεται να αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις:
Να διακρίνει τις κυριότερες φυλές ή τα υβρίδια που εκτρέφονται κατά κλάδο της ζωικής παραγωγής και να τις/τα συνδέει με τις παραγωγικές τους ικανότητες.Να γνωρίζει τα διάφορα συστήματα εκτροφής κατά κλάδο των εκτρεφόμενων ειδών.Να αναγνωρίζει τα διάφορα παραγωγικά στάδια και τον βιολογικό κύκλο των κατά κλάδο εκτρεφόμενων ειδών. Για τα θηλαστικά (περίοδος οχειών, κυοφορία, τοκετός – γαλακτοπαραγωγή, ανάπτυξη, πάχυνση κλπ), τα πτηνά (επώαση – εκκόλαψη, ανάπτυξη, αυγοπαραγωγή ή κρεοπαραγωγή), τη μέλισσα, τον μεταξοσκώληκα, τα σαλιγκάρια και τα λοιπά ζώα.Να διακρίνει και να γνωρίζει τη λειτουργική σημασία ενός αρμεκτηρίου, εκκολαπτηρίου, εργαστηρίου ζωοτροφών, μελισσοκομικού εργαστηρίου και τον εξοπλισμό τους.Να εφαρμόζει τους κανόνες διατροφής και υγιεινής μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.Να γνωρίζει τα είδη και τις ποικιλίες των καλλιεργούμενων κτηνοτροφικών φυτών.Να εφαρμόζει τις προϋποθέσεις για βιολογική εκτροφή κατά κλάδο ζωικής παραγωγής.Να εκτελεί βασικές εργασίες συντήρησης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτωνΝα χειρίζεται τα σύγχρονα και κατάλληλα εργαλεία ενός μελισσοκομικού εργαστηρίου για την παραγωγή όλων των μελισσοκομικών προϊόντων (ξεμέλιασμα και λοιπές εργασίες).
Ο απόφοιτος του τομέα Γεωπονίας, με πτυχίο επιπέδου 4 στην ειδικότητα του Τεχνικού Ζωικής Παραγωγής, με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά έχει τη δυνατότητα να εργαστεί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως βοηθητικό εξειδικευμένο προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να απασχοληθεί:
Σε κτηνοτροφικές μονάδες, όπως βοοτροφικές , αιγοπροβατοτροφικές, χοιροτροφικές , πτηνοτροφικές, υδατοκαλλιεργειών, σε μελισσοκομικές , σηροτροφικές μονάδες.
Σε βιομηχανίες ζωοτροφών, σε σφαγεία, σε επιχειρήσεις και καταστήματα πώλησης ζωοτροφών, κτηνιατρικά φάρμακα, εξοπλισμό
κτηνοτροφικών μονάδων, σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη διακίνηση και εμπορία ζωντανών ζώων και ζωικών προϊόντων.
Σε οργανώσεις παραγωγής και διαχείρισης ζωικών προϊόντων, σε επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας ζωικών προϊόντων, σε γεωργικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις.
Μετα το σχολείο?
Στους αποφοίτους ΕΠΑΛ χορηγείται α) Απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου και β) Επαγγελματικό Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 (αντίστοιχο των ευρωπαϊκών).
Με το νέο θεσμό του "Προαιρετικού Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας" δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο). Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.
Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε αντίστοιχους τομείς, μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας). Στα ΤΕΙ και στις Στρατιωτικές Σχολές με ειδικό ποσοστό θέσεων, αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑΛ και ΓΕΛ και στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%.
Δείτε εδώ τις σχολές (ΑΕΙ) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις οποίες έχει δικαίωμα πρόσβασης ο απόφοιτος του τομέα Γεωπονίας της ειδικότητας του Τεχνικού Φυτικής Παραγωγής (μηχανογραφικό δελτίο 2019) και την κοινή ομάδα σχολών για όλους τους τομείς και τις ειδικότητες εδώ
Δείτε χρήσιμες πληροφορίες απο το sep4u.gr και την εφαρμογή ΕΠΑΛ app και ΓΕΛ app.
Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5. Δείτε το σχετικό ΦΕΚ. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.
Επανεγγραφή στη Γ΄τάξη ΕΠΑΛ για την απόκτηση και δεύτερης ειδικότητας του τομέα από τον οποίο έχει αποφοιτήσει ή στη Β΄ τάξη για ειδικότητα άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες).
Δείτε το σχετικό videο:
Στοιχεία επικοινωνίας