Οι μαθητές της Β' τάξης του Τομέα Πληροφορικής του 2ου Ε.Κ. - 5ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, συμμετείχαν στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης που διεξήχθει στις 11 και 12 Μαρτίου 2017 στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Η συμμετοχή των μαθητών μας ήταν η μοναδική συμμετοχή Επαγγελματικού Λυκείου στο συνέδριο και έγινε με θέμα την έργασία:
"Εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας για τα μνημεία και τα μουσεία της πόλης του Ηρακλείου".
Στα πλαίσια της εργασίας οι μαθητές προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερευνητικό ερώτημαι: «Μπορούν εφαρμογές για έξυπνες φορητές συσκευές να διευκολύνουν τα άτομα που επισκέπτονται την πόλη μας να ανακτήσουν πληροφορίες για τα σημαντικότερα μνημεία και τα μουσεία της;».
Το ερώτημα προέκυψε κατόπιν εκπαιδευτικής επίσκεψης της ερευνητικής ομάδας στο Γραφείο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης του Δήμου Ηρακλείου. Κατά την επίσκεψή οι μαθητές γνώρισαν ψηφιακές εφαρμογές που απευθύνονται στον επισκέπτη της πόλης του Ηρακλείου.
Οι εφαρμογές ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές αλλά παρατηρήθηκε ότι υπήρχε κενό σχετικά με τη ύπαρξη εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας και, έτσι, αποφάσισαν να προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό αυτό.
Με βάση τα παραπάνω, υλοποιήσανε δύο εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίες υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, χαρακτηρίζονται από την ίδια λειτουργικότητα, αλλά εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Η πρώτη εφαρμογή χρησιμοποιείται από τον χρήστη κατά την περιήγησή του στην πόλη του Ηρακλείου.
Η δεύτερη εφαρμογή χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με έναν χάρτη, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του χρήστη στο τουριστικό σημείο που τον ενδιαφέρει.
Η πρώτη εφαρμογή στοχεύει στη βελτίωση της εμπειρίας περιήγησης του χρήστη στην πόλη του Ηρακλείου, ως εξής: όταν βρεθεί μπροστά σε κάποιο μνημείο ή μουσείο, θα εστιάζει με το κινητό του σε αυτό και αμέσως η εικόνα του πραγματικού κόσμου θα επαυξάνεται με σχετικές πληροφορίες.
Η δεύτερη εφαρμογή στοχεύει στο να προσφέρει βοήθεια στο χρήστη να οργανώσει τις επισκέψεις του σε μνημεία και μουσεία που τον ενδιαφέρουν. Πιο συγκεκριμένα, όταν θα ξεκουράζεται στο ξενοδοχείο του, όταν θα απολαμβάνει την κρητική φιλοξενία σε κάποιο εστιατόριο ή κέντρο αναψυχής, ή όταν θα χαλαρώνει σε κάποια παραλία, θα μπορεί να μελετήσει το χάρτη της πόλης για να αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο μέρος που θα επισκεφτεί. Σε αυτήν την απόφαση, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι πληροφορίες που θα πάρει για αυτό. Με την εφαρμογή, ο χρήστης δεν χρειάζεται να έχει μαζί του τουριστικούς οδηγούς, παρά μόνο έναν χάρτη.
Η εργασία των μαθητών της Β' τάξης του Τομέα Πληροφορικής, του 2ου Ε.Κ.-5ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου,
παρουσιάστηκε και στο ΚΡΗΤΗ tv στην εκπομπή ''Καλό Μεσημέρι'',
με τους υπεύθυνους για την υλοποίηση του έργου καθηγητές τους,
κα Κανάκη Πόπη και κ. Κατσάλη Νίκο.
Μια πραγματικά εξαιρετική εργασία για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους!!!