Δείτε όλες τις ανακοινώσεις-νέα
Το 5ο ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ υλοποίησε το έκτο κατά σειρά Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ στο Μιλάνο της Ιταλίας, στην περίφημη περιοχή της Λομβαρδίας. Το πρόγραμμα έληξε με μεγάλη επιτυχία. Οι καθηγήτριες οι οποίες προετοίμασαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα ήταν: Μπεζιρτζόγλου Ελένη(Διευθύντρια), Δερμιτζάκη Καλλιόπη και Μανιά Ειρήνη.
ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 22024-1-EL01-KA122-VET-0002260201-E-0
Τίτλος σχεδίου: «Η ψηφιακή γεωργία ως πυλώνας ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην πράσινη μετάβαση και ως έμπνευσηγια την ενασχόληση των αποφοίτων ΕΠΑΛ με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων βιώσιμων αγροτικών επιχειρήσεων.»
Οι συμμετέχοντες ήταν (14) μαθητές της τρίτης τάξης του 5ου Επαγγελματικού Λυκείου ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και ανήκουν στον τομέα Γεωπονίας. Κανένας από τους συμμετέχοντες μαθητές δεν είχε ταξιδέψει εκτός Ελλάδας, οι περισσότεροι από αυτούς ταξίδεψαν με αεροπλάνο πρώτη φορά. Μέσω αυτού του προγράμματος καταργηθήκαν τα οικονομικά εμπόδια και δόθηκε σε όλους τους μαθητές η δυνατότητα να συνδέσουν τις σχολικές γνώσεις με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.
Ενισχύθηκε η συνεργασία και η ανταλλαγή ορθών πρακτικών για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων από οικονομική και περιβαλλοντική σκοπιά.
Η "Cadep Euro Training Form s.r.l.s " ανέλαβε την κατάρτιση ως εταίρος υποδοχής.Η διάρκεια κινητικότητας ήταν δεκαπέντε(15) ημέρες. Η κατάρτιση έλαβε χώρα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα της γεωργίας, τις AGRIVIS και BOSCOINCITTA , με ψηφιακές λειτουργίες, από 22-03-25 έως 05-04-25. Ειχαν την ευκαιρία να εργαστούν και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές ενισχύοντας την συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών/τριων.Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, γνωρίζοντας την κουλτούρα της Ιταλίας.
Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, πιστεύουμε ότι θα ωφελήσει τους καταρτιζόμενους, την τοπική, την ευρύτερη κοινωνία και όλους τουςεμπλεκόμενους. Από την πραγματοποίηση του σχεδίου κατάρτισης προέκυψαν τα παρακάτω οφέλη:
- Η απόκτηση τεχνικής και επαγγελματικής εξειδίκευσης σε θέματα που αφορούν την επιχειρηματική γεωργία, παράγοντας ιδιαίτερης σημασίας για την γεωργική ανάπτυξη ενός τόπου αλλά περισσότερο για τους άμεσα εμπλεκόμενους οι οποίοι εφαρμόζοντας την αποκτηθείσα κατάρτιση στους χώρους των μελλοντικών επιχειρήσεων τους θα αποκομίσουν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη.
- Η βελτίωση των γνώσεων και των ικανοτήτων τους μέσω της προταθείσας κατάρτισης είναι βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια για την αύξηση της αποδοτικότητας στις γεωργικές επιχειρήσεις τους. (Learning through experience).
- Η επαφή με διαφορετικές αντιλήψεις και καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας θα χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για την αναζήτηση και εφαρμογή τους στο τοπικό τους περιβάλλον, ανατρέποντας τις παραδοσιακές και παρωχημένες μεθόδους.
- Η γνωριμία τους με ένα διαφορετικό πολιτισμικό, και κοινωνικό περιβάλλον θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις διαφορές αλλά και την αναγκαιότητα αλλαγής πολλών παραδοσιακών αντιλήψεων τους.
- Η επαφή τους με μια πρωτόγνωρη επαγγελματική δραστηριότητα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, πληροφοριών και γνώσεων, στοιχεία απαραίτητα για την μετάβασή τους από το σχολείο στην μελλοντική επιχείρηση τους.
Οι συμμετέχοντες με την λήξη του προγράμματος εφοδιάσθηκαν με καινοτόμες ειδικές γνώσεις που θα ενισχύουν και θα αναβαθμίζουν τα επαγγελματικά προσόντα τους, με άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας τους στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, την ενδυνάμωση και την βελτίωση της δυνατότητας επαγγελματικής τους εξέλιξης. Η αποκτηθείσα κατάρτιση των μαθητών αναγνωρίστηκε και βεβαιώθηκε με την απόκτηση πιστοποιητικού κατάρτισης από τον φορέα υποδοχής και europass (Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό επαγγελματικής
κινητικότητας) από τον ΕΟΠΕΠ.
ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 2019-1-EL01-KA102-062389
Τίτλος σχεδίου: «Ψηφιακές δεξιότητες και διαδραστικά ηλεκτρονικά μέσα ως εργαλεία ανάπτυξης της σύγχρονης , βιώσιμης νεανικής επιχειρηματικότητας, με σκοπό την μείωση του κινδύνου του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού τωννέων από την αγορά εργασίας»
Οι συμμετέχοντες ήταν μαθητές της τρίτης τάξης του 5ου Επαγγελματικού Λυκείου ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, με γνώσεις του επιπέδου που παρέχει η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στα μαθήματα ειδικότητας. Οι συμμετέχοντες (15) ανήκουν στον τομέα Γεωπονίας.Η SiMO Experience ανέλαβε την κατάρτιση ως εταίρος υποδοχής , η διάρκεια κινητικότητας ήταν δεκαπέντε(15) ημέρες. Η κατάρτιση έλαβε χώρα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα της γεωργίας ,με ψηφιακές λειτουργίες.Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, πιστεύουμε ότι θα ωφελήσει τους καταρτιζόμενους την τοπική, την ευρύτερη κοινωνία και όλους τουςεμπλεκόμενους.
Δείτε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με φωτογραφίες απο το πρόγραμμα ΕΔΩ.
Στοιχεία επικοινωνίας