Δείτε όλα τα e-Μαθήματα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
καθ. Κριτσιμάλλης Αλέξανδρος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο : ΠΕΤΡΑ
1. α. Τι είναι τα πετρώματα. (Τι ονομάζεται πέτρωμα)(σελ: 9 Πετρώματα καλούνται τα ορυκτά ή τα συσσωματώματα ορυκτών από τα οποία αποτελείται ο στερεός φλοιός της γης)β. Να αναφέρετε τις κατηγορίες πετρωμάτων(σελ.: 9 στα πυριγενή ή ….. έως κρυσταλλοσχιστώδη πετρώματα)γ. Πως κατατάσσονται τα πετρώματα στις παραπάνω κατηγορίες.(σελ.: 9 Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αυτά σχηματίστηκαν) 2. Πως σχηματίστηκαν τα πυριγενή πετρώματα, πως αλλιώς ονομάζονται και γιατί ονομάζονται έτσι.(σελ. 9 Τα πυριγενή πετρώματα …… αποτελεί ένα είδος έκρηξης) 3. Τα πυριγενή πετρώματα, ανάλογα με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν και τη θέση (1,2,3) στην οποία ψύχεται το μάγμα, διακρίνονται σε α,β,γ. Αντιστοιχήστε τις συνθήκες και τη θέση (1,2,3) στην οποία ψύχετε το μάγμα με το όνομα (α,β,γ) του πετρώματος το οποίο προκύπτει (δημιουργείτε).
1.Το μάγμα, κατά τη μετατόπισή του, δεν κατορθώνει να φτάσει στην επιφάνεια της γης. Ψύχεται κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης και στερεοποιείται μέσα στο στερεό φλοιό.
α. Φλεβίτες
β. Ηφαιστειογενή
γ. Πλουτώνια
(Σελ. 10: 1-γ, 2-α, 3-β)4. α.Πως σχηματίζονται τα ιζηματογενή πετρώματακαι γιατί ονομάζονται έτσι.(σελ.: 11 Ή ολόκληρη η παράγραφος, ή από «Τα ιζηματογενή έως ….. που προϋπήρχαν» και από «Τα πετρώματα αυτά επομένως …. Μηχανικών ιζημάτων μέσα στο νερό)β. Τι γνωρίζετε για τις φυσικές διεργασίες που αποτελούν τους παράγοντες δημιουργίας των ιζηματογενών πετρωμάτων.(σελ.: Οι φυσικές διεργασίες έως σε συμπαγή πετρώματα)γ.Με βάση την προέλευση και το είδος του ιζήματος, τα ιζηματογενή πετρώματα διακρίνονται σε κατηγορίες. Αναφέρατε αυτές τις κατηγορίες.(σελ.11: Με σελ. 12 βάση έως και σε βιογενή ή οργανογενή) 5. Ποια πετρώματα ονομάζονται μεταμορφωσιγενή.(σελ. 12: Τα μεταμορφωσιγενή έως θερμοκρασιών και πιέσεων) 6. α. Σε ποια κατηγορία πετρωμάτων ανήκουν τα μάρμαρακαι από πού έχουν προέλθει.(σελ. 13: Τα μάρμαρα είναι μεταμορφωσιγενή ….. ασβεστολίθων)β. Ποιο είναι το κύριο συστατικό του μάρμαρου.(σελ. 13: Ο ασβεστίτης)γ. Πως γινόταν η μεταφορά του μάρμαρου κατά την αρχαιότητα.(σελ.14: Η μεταφορά των όγκων ……. Μαρμάρινοι ογκόλιθοι) 7. α. Πού και γιατί χρησιμοποιήθηκε το μάρμαρο κατά την αρχαιότητα. (σελ. 13: Ήδη από την πρώιμη ….. Καλό αισθητικό αποτέλεσμα)β. Ποιες τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα για την εξόρυξη του μάρμαρου.(σελ. 14: Για την εξόρυξη ….. τη ρηγμάτωση του πετρώματος)8. Ο χρωματισμός, είναι μια ιδιότητα του μάρμαρου, η οποία είναι αποτέλεσμα προσμείξεων του πετρώματος. Αντιστοιχήστε τις προσμείξεις του πετρώματος της πρώτης στήλης, με το χρώμα της δεύτερης στήλης, που έχει το μάρμαρο.
α. Λευκό
β. Γκρι έως μαύρες αποχρώσεις
γ. Υποπράσινη απόχρωση
δ. Ελαφρά κίτρινο έως σκούρο κόκκινο.
(σελ.15: 1-δ, 2-γ, 3-β, 4-α)9. Από τις προσμείξεις του πετρώματος, εξαρτάται η αντοχή του μαρμάρου, σε θλίψη, σε τριβή, σε κρούση και σε προσβολή από το διοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του θείου της ατμόσφαιρας . Αντιστοιχήστε τις προσμείξεις (1,2,3,4) με τις ιδιότητες που προσδίδουν στο μάρμαρο (α,β,γ,δ)
α. Αυξημένη αντοχή σε θλίψη.
β. Αντοχή στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών.
γ. Μικρή αντοχή σε θλίψη, τριβή, κρούση και σε προσβολή από το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας.
δ. Αυξημένη αντοχή σε τριβή και κρούση.
(σελ.15,16: 1-γ, 2-δ, 3-α, 4-β) 10. α. Σε ποια κατηγορία πετρωμάτων ανήκει ο γρανίτης.Ποια είναι τα κύρια συστατικά του.(σελ. 17: Ο γρανίτης είναι το πλέον διαδεδομένο εκρηξιγενές πλουτώνιο πέτρωμα του στερεού φλοιού της γης…. μαρμαρυγίες) β. Ποιοι είναι οι καλλίτεροι γρανίτες από τεχνικής άποψης.(σελ.17: Από τεχνικής άποψης ….. αποσαρθρωθεί) γ. Για ποιο λόγο οι γρανίτες χρησιμοποιούνται ως δομικά υλικά.(σελ. 17: Η αντοχή τους σε καταπονήσεις, είναι ο λόγος που οι γρανίτες χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται σαν οικοδομικά υλικά –π.χ. υπόβαθρα μνημείων, διακοσμητικοί λίθοι, στρώση οδών κτλ-). 11. α. Τι είναι τα αδρανή υλικά(σελ. 18: Είναι λίθινα κυρίως υλικά σε μορφή κόκκων) β. Από τι αποτελούνται τα αδρανή υλικά.(σελ. 18: Αποτελούνται …. Μέγεθός του) γ. Γιατί ονομάζονται έτσι.(σελ. 18: Ονομάζονται …. Με τη συνδετική ύλη) δ. Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται.(σελ. 18: Διακρίνονται ….. τεχνητά αδρανή) 12. α. Τα αδρανή από φυσικά πετρώματα, ανάλογα με τον τρόπο σχηματισμού τους, διακρίνονται σε δυο κατηγορίες. Ποιες είναι αυτές και πως δημιουργούνται?(σελ. 19: Ανάλογα με τον τρόπο σχηματισμού τους ….. φυσικών αδρανών)β. Από πού προέρχονται τα αδρανή των δυο παραπάνω κατηγοριών, περιγράψτε τα χαρακτηριστικά τους.(σελ. 19: Τα θραυστά χαλίκια ……. Οι ακμές τους στογγυλεύονται) γ. Που και πως χρησιμοποιούνται τα αδρανή υλικά. Ποιες συνδετικές ύλες αδρανών γνωρίζετε.(σελ. 18:Στις κατασκευές, είτε χωρίς συνδετική ύλη, σε κατασκευές στραγγιστηριών ή στις βάσεις οδοστρωμάτων, ή με συνδετική ύλη η οποία συγκολλά τους κόκκους του αδρανούς μεταξύ τους. Συνδετικές ύλες: τσιμέντο (τσιμεντοκονίαμα) ή ασβέστης (ασβεστοκονίαμα) )
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΠΕΤΡΑΝα συμπεριληφθούν οι παρακάτω ερωτήσεις:
-Τι καλούνται πετρώματα και σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται;
-Πώς σχηματίζονται τα πλουτώνια πετρώματα;
-Πώς σχηματίζονται τα ηφαιστειογενή πετρώματα;
-Πώς σχηματίζονται οι φλεβίτες;
Να επαναδιατυπωθούν οι παρακάτω ερωτήσεις τουβιβλίου ως εξής:
1.5.3. Πώς σχηματίστηκαν τα πυριγενή πετρώματα,πώς αλλιώς ονομάζονται;
1.5.5. Πώς σχηματίστηκαν τα ιζηματογενή πετρώματακαι γιατί ονομάζονται έτσι;
1.5.6 Ποιες φυσικές διεργασίες αποτελούν τους πα-ράγοντες δημιουργίας των ιζηματογενών πετρωμάτων;
1.5.9. Να αναφέρετε με βάση το μέγεθος των κόκκωνκαι τον χρωματισμό των μαρμάρων τις κατηγορίες στιςοποίες διακρίνονται.
1.5.14. Να αναφέρετε τα κύρια φυσικά αδρανή υλικά
που γνωρίζετε και τα σημαντικότερα φυσικά χαρακτη-ριστικά τους.
Στοιχεία επικοινωνίας